Vet is heilig voor je fiets. Houd het schoon!!!

Schoon vet is van levensbelang voor je fiets. Op alle plekken van je fiets waar materialen met elkaar worden verbonden gebruiken we vet. De ene keer is kogellagervet dan weer kopervet. Om het wat makkelijker te maken hier onder een korte uitleg.

Kogellagervet: Vet dat speciaal is ontworpen voor de gelagerde punten van je fiets. Zoals: Naven, Balhoofd of je trapas. Doordat dit vet ten alle tijden in beweging is en tussen de kogels van je lagerwerk zit dien je dit zo schoon als nieuw te houden. Geen zandje, stof je of iets anders. Het zou je lagers niet veel goeds doen!

Kopervet: Dit gebruiken we op alle plekken waar schroefverbindingen of twee soorten metaal samen komen. Doordat koper zachter is als bijvoorbeeld staal of aluminium zal dit sneller vergaan en neemt zo de corrosie of roest proces van de andere metalen over. Let op met kopervet: Je wast het niet zomaar uit je kleren.

Vuilvet: Dit kan een pot zijn met al het overige vet. Houd je wat vet over of heb je teveel gebruikt, stop het in de vuilvet pot. Deze kan je mooi gebruiken voor alle plekken waar het vet anders toch vies zou worden. Gebruik het bijvoorbeeld om je standaard te smeren.