Wat een zomer hebben we gehad zeg. Doordeweeks meer dan genoeg zon, toch? Op veel plekken in het land liet de zon het echter in het weekend vaak afweten. Gelukkig vond ‘ie daar toch een goede compensatie voor! De herfst was dit jaar haar kans om het eens flink qua brandtijd goed te maken. Dit resulteerden in flink hogere kilometeraantallen dan we met z’n allen gewend zijn om op het asfalt af te leggen.

Maar voordat jouw racertje de schuur ingaat en plaats maakt voor broertje de MTB, heeft ze natuurlijk wel wat extra liefde verdiend!

Begin bijvoorbeeld eens met een zachte spons, een emmertje warm water met handzeep en ga haar eens flink soppen. Zachtjes kan je de restanten van je plakkerige energiedrank van je onderbuis afboenen. Zachtjes en met voldoende water spoel je je spons regelmatig uit om te voorkomen dat het zand krassen maakt op haar lak.

Ga gerust eens met je spons over haar stuur en vergeet je zadel niet. Juist dat gene wat je het hele seizoen heeft gedragen, tot flinke doorzitplekken aan toe, stond voor je klaar. Een extra boen over je zadel als bedankje kan natuurlijk geen kwaad. Via haar frame verplaats je je spons met een flinke hoeveelheid schuim langzaam richting de wielen die je al die kilometers hebben verplaatst zonder al te veel mokken of bokken.

Nu tover je je sopje om voor een emmer met heet water en een grote scheut Dreft. Voor je spons is een goede harde borstel in de plaats gekomen. Je schatje heeft plaats genomen tegen de muur en kijkt je liefdevol met haar tandwielen en ketting aan.

Met de borstel beweeg je met grote streken langs haar achterste tandwielen die vrolijk met je mee naar achteren draaien, maar bij de beweging naar voren van zich afbijten. Dit herhaal je liefdevol totdat de ketting en al haar achterste tanden goed schoon zijn. Nu verhoog je het ritme door haar in een ander verzet te zetten en dit alles nogmaals te herhalen.

Haar voortandenwielen verdienen natuurlijk minstens die zelfde behandeling want je hebt ze dat hele seizoen door weer en wind afgebeund, om maar de eerste te zijn boven op de berg, of aan het eind van de straat legden de met je mee gereisde vrienden het af tegen jou en je schatje.

Jullie waren ook dit seizoen weer de beste.

Nu is ze wel klaar en zo goed als schoon, zodat ze na een goede douche en verlost van al het sop rustig kan gaan staan drogen in je garage, kelderbox of het liefst bij je thuis aan de muur.

De volgende dag nadat ze uitgedroogd is, smeer je met liefde al haar schakelpunten in van top tot teen. Vergeet de scharniertjes van haar hendels, remmen en derailleurs niet. De ketting geef je wat extra smeermiddel met teflon door haar aan de kant te smeren die haar tanden raakt. Een aantal rondjes gun je haar bij elke schakel een druppeltje olie, die vervolgens na wat freewheelen met een schone doek weer verwijderd wordt.

Je schatje is klaar voor haar winterslaap. Haar broertje staat te popelen om zich elke keer dat het regent of vriest je de weg naar buiten te leiden. EN JIJ VOLGT GEHOORZAAM.

Zie je maar eens in te houden deze winter 😉